Myslíte si, že ste dutý ako bambus?

21.
jan
2018

linguru.sk

Myslíte si, že ste dutý ako bambus?

Poznáte ten pocit, keď si aj po mesiacoch učenia sa cudzieho jazyka poviete, že sa cítite „dutý ako bambus“ a stále nedosahujete jazykovú úroveň podľa Vašich predstáv?

Možno neviete, ako veľmi výstižné je prirovnať jazykové vzdelávanie k tejto úžasnej rastline – bambusu. :)

Čínsky bambus je krásna a veľmi zvláštna rastlina, sen mnohých botanických záhrad. Dosahuje výšku až 40 metrov a poskytuje útočisko mnohým živočíchom, vtákom a motýľom. V bambusovom háji človek zažíva atmosféru exotiky, cíti sa v ňom priam rozprávkovo.

Čínsky bambus má unikátnu vlastnosť

Čínsky bambus však má jednu unikátnu vlastnosť. Sadenice tejto obrovskej rastliny majú sotva 20 centimetrov. Keď ich zasadíte, môžete pri nich presedieť celé 4 roky a zistíte, že rastlinka vôbec nenarástla! Keby ste boli neskúsený záhradník, neraz by Vám počas tohto obdobia napadlo rastlinu jednoducho vykopať a zasadiť niečo iné, progresívnejšie, krajšie a impozantnejšie.

Ale skúsený záhradník vie svoje. Preto rastlinku počas tohto obdobia starostlivo polieva a okopáva, stará sa o ňu s láskou, hoci je stále rovnako malá. Záhradník – expert totiž vie, že počas tohto obdobia rastlinka tvrdo pracuje na zapúšťaní svojho rozsiahleho koreňového systému. Po dokončení tejto namáhavej a zdĺhavej etapy však príde zaslúžená odmena. Maličký bambus začne rásť! A to nie len tak hocijako, ale hneď rýchlosťou 50 centimetrov za deň! Takýmto tempom narastie za 60 dní do výšky 30 metrov! Doslova pred Vašimi očami sa rozmáha, mohutnie a mení sa na dospelý bambusový strom.

Trpezlivosť je potrebná nielen pri pestovaní bambusu

Trpezlivosť je potrebná nielen pri pestovaní čínskeho bambusu. Trpezlivosť je nesmierne dôležitá aj pri štúdiu cudzieho jazyka. Hneváte sa, že ani po troch rokoch nie ste schopný písať bez chýb alebo nedokážete rozprávať úplne plynule? Naštve Vás, keď si neviete spomenúť na konkrétne slovíčko, hoci viete, že ste ho už sto krát videli? Ste rozčarovaný, keď si k filmu opäť musíte zapnúť slovenské titulky? Nevzdávajte to! Starajte sa o seba ako o mladú rastlinku, verte vo svoje schopnosti a pomaličky zapúšťajte „koreňový systém“ Vašich jazykových znalostí. Aj keď sa Vám niekedy zdá, že Vaša snaha je k ničomu, vytrvajte a verte, že čoskoro budete zbierať plody Vašej námahy a trpezlivosti.

Ak do učenia pôjdete s entuziazmom, budete dôsledný a vytrváte, neexistuje nič, čo by mohlo zabrániť tomu, aby ste svoj vytúžený cieľ dosiahli a aby ste si viac pri používaní cudzieho jazyka nemuseli povedať „Som z toho dutý ako bambus!“.

Držíme Vám veľmi palce! :)

Váš LinGuru tím

V kategóriach: Motivačné