13 tipov ako si zlepšiť hovorenú angličtinu / nemčinu bez partnera na rozprávanie

18.
dec
2018

linguru.sk

13 tipov ako si zlepšiť hovorenú angličtinu / nemčinu bez partnera na rozprávanie

Písanie, čítanie, počúvanie – toto všetko sa dá praktikovať osamote, bez potreby nejakého partnera. Čítate zahraničné blogy, počúvate BBC, prípadne píšete komentáre v cudzom jazyku.

Naučíte sa teda písať krásne a bezchybné vety, porozumieť hovorenému aj písanému slovu. Máte slušnú slovnú zásobu, vaše znalosti z gramatiky tiež nie sú na zahodenie.

A zrazu sa vás turista na ulici spýta na cestu alebo si potrebujete na zahraničnej dovolenke požičať rýchlovarnú kanvicu v hoteli na recepcii a – NIČ. Otvoríte ústa, zahabkáte, začnete pochybovať o tom, čo vlastne chcete vysloviť. Či to bude gramaticky aj foneticky správne, dostatočne rýchle a zároveň zrozumiteľné. Obleje vás studený pot a buď sa zaseknete úplne alebo horko-ťažko zo seba vysúkate vetu, za ktorú by sa hanbil aj začiatočník.

Všetky tie weby, knihy a aplikácie vás nenaučili plynulo rozprávať!

Verte-neverte, na zlepšenie vašej hovorenej nemčiny alebo angličtiny je najlepšie sa pravidelne rozprávať s rodeným hovorcom (native speakerom).

Čo však v prípade, že na rozprávanie sa v cudzom jazyku nemáte vo svojom okolí ani živú dušu, nieto ešte rodeného angličana alebo nemca?

Nezúfajte a prečítajte si naše rady ako si zlepšiť hovorenú angličtinu / nemčinu, ktoré vám na 100% pomôžu rozrozprávať sa aj osamote.

1. Rozmýšľajte v cudzom jazyku

Nikdy nebudete hovoriť plynulo, pokiaľ budete rozmýšľať po slovensky, následne v hlave prekladať a až potom vyslovíte vetu v cudzom jazyku.

Ľudia, ktorí rozprávajú plynulo viacerými jazykmi, prepínajú medzi nimi tak, že „prepnú“ aj myslenie.

Riešením je teda rozmýšľať v angličtine / nemčine.

Na tomto bode je najlepšie, že ho môžete praktikovať v podstate kdekoľvek – v autobuse plnom ľudí, večer pri zaspávaní alebo pri čistení zubov. Je to na vás. Časom si všimnete, že keď začnete rozmýšľať v cudzom jazyku, oveľa ľahšie ním budete vedieť hovoriť.

2. Rozprávajte sa sami so sebou

Kdekoľvek ste osamote, môžete praktikovať rozprávanie v cudzej reči s osobou vám najbližšou – vami samými. Keď ste si už vyskúšali rozmýšľanie v cudzom jazyku, teraz skúste vaše myšlienky verbalizovať.

Hoci pri vás nie je nikto, kto by opravil vaše prípadné chyby, samotný fakt, že začnete rozprávať nahlas v cudzom jazyku veľmi zaváži. Naučíte sa ako váš hlas pri tom znie a nebude sa vám to už zdať čudné, divné a neprirodzené.
Rovnako pomáha aj čítanie nahlas.

Ako si zlepšiť hovorenú angličtinu / nemčinu

3. Postavte sa pred zrkadlo

Áno, áno, viem, určite ste to už toľko krát počuli a táto rada sa vám možno zdá otrepaná. Ale – naozaj ste to už niekedy skúsili? :)

Kedykoľvek sa vám dá, postavte sa pred zrkadlo, vyberte si nejakú tému (hoci aj o varení dnešnej večere alebo aký ste mali deň v práci) a rozprávajte. 2 až 3 minúty úplne postačia, odporúčam stopky.

Zmyslom tohto cvičenia je, aby ste videli vašu reč tela, pozorovali vaše ústa a tvár, kým rozprávate. Zároveň vám to pomáha simulovať situáciu, že máte partnera na rozhovor, ktorý stojí oproti vám.

Hovorte teda plynulo 2-3 minúty a nezastavujte! Aj keď sa zaseknete na slovíčku, jednoducho pokračujte ďalej. Nie ste si istí gramatikou, nevadí, použite takú, aká vám práve napadla. Vždy si môžete neskôr skontrolovať v slovníku alebo v učebnici, či ste to povedali správne.

4. Sústreďte sa na plynulosť, nie gramatiku.

Naozaj sa snažte nerobiť pauzy ani používať tzv. slovné „barličky“ (napr. rôzne citoslovcia hmmm, eeee a pomocné slovíčka well, you know …).

Keď vetu v danej chvíli neviete povedať gramaticky správne, povedzte ju zle! Veď čo na tom? Svet sa nezrúti. :) Ak sa budete sústrediť na to, aby ste rozprávali plynulo a nie len správne, stále vám bude dobre rozumieť a celkovo budete znieť lepšie. Neskôr sa naučíte povedať to aj gramaticky korektne.

5. Vyskúšajte jazykolamy

Skúste si nejaký cudzojazyčný jazykolam povedať niekoľko krát rýchlo po sebe. Napríklad: She sells sea shells. Alebo: Der Kaplan Klapp plant ein klappbares Pappplakat. Skúste to! Vôbec to nie je ľahké! :)

Takéto hry vám pomôžu nacvičiť si správne postavenie pier a jazyka a tiez zlepšiť si výslovnosť.
Nemecké jazykolamy môžete nájsť napríklad tu, anglické tu.

6. Počúvajte a opakujte

Pozerávate váš obľúbený seriál v angličtine? Youtube video v nemčine? Správy na BBC? Vypočujte si a zároveň to využite na zlepšenie vašich jazykových schopností!

Vyberte si nejakú krátku časť a opakujte ju vetu po vete. Snažte sa napodniť rýchlosť, tón aj prízvuk. Vôbec nevadí, ak vám zopár slovíčok ujde, len sa snažte znieť ako rodený hovorca, ktorého napodobňujete.

7. Spievajte!

Čo takto si zaspievať vašu obľúbenú pesničku spolu so spevákom? Nemusíte spievať pred publikom, úplne postačí doma osamote, v sprche, v aute, pri vysávaní alebo skrátka len tak.

Akonáhle vám už pôjdu dobre vaše obľúbené pesničky, môžete skúsiť niečo náročnejšie – napríklad rapovať! :) Niektoré slovíčka vám nemusia síce dávať zmysel, ale ak dokážete udržať tempo s raperom, ste na najlepšej ceste k plynulej angličtine či nemčine.

Ako si zlepšiť hovorenú angličtinu / nemčinu

8. S novým slovíčkom sa učte aj jeho rôzne formy

Niektoré veci si človek vie zautomatizovať ešte predtým, než vôbec začne rozprávať. Uľahčite si rozprávanie naučením sa rôznych foriem každého nového slova, ktoré sa práve učíte. Napríklad ak sa učíte slovo speak, naučte sa aj jeho ďalšie formy spoke, spoken, speaker, atď.

To, že viete použiť nové slovíčko v správnom tvare v rôznych vetách, je dôležité. Dodá vám to väčšiu istotu počas rozprávania. Nebudete sa musieť zastavovať a premýšľať nad iným slovíčkom, lebo budete vedieť použiť práve to vaše v správnej forme.

9. Učte sa frázy, nielen slová

Ešte lepší nápad je učiť sa celé frázy, nielen jednotlivé slová.

Môžete používať správne slová a gramatiku, no stále nebudete hovoriť ako rodený speaker.

Napríklad sa chcete po anglicky opýtať „ako sa dnes máš?“ – „how do you feel today?“. No rodený hovorca by skôr použil vety „how’re you doing?“ alebo „what’s up?“. Frázy a výrazy vám môžu pomôcť znieť viac prirodzene a zároveň sebaisto.

10. Naučte sa vaše najčastejšie používané výrazy a vety

Chvíľku si všímajte, ako rozprávate vo vašom materinskom jazyku.

Každý človek má svoje obľúbené frázy, vety, výrazy či slovíčka, ktoré často opakuje.

Nájdite tie svoje a následne sa ich naučte v cudzom jazyku naspamäť. Pomôže vám to vyjadrovať sa prirodzenejšie a budete viac znieť ako vo svojom rodnom jazyku.

11. Pripravte sa na špecifické situácie

Učíte sa cudzí jazyk z nejakého špeciálneho dôvodu? Chcete si napríklad nájsť prácu v anglicky hovoriacej firme? Tak potom si skúšajte nahlas improvizovať pracovný pohovor. Alebo sa chcete naučiť cudzí jazyk preto, lebo vás baví cestovanie a chcete si vedieť objednať hotel alebo dorozumieť sa s taxikárom? Potom budete potrebovať iný typ angličtiny.

Predtým, než pôjdete niekam, kde sa rozpráva napr. po nemecky, môžete si nacvičiť čo pravdepodobne budete rozprávať. Chystáte sa dajme tomu do reštaurácie? Čo by sa vás mohli opýtať? Predstierajte, že sa rozprávate s čašníkom, objednávate si jedlo, pýtate sa ho na ponuku dňa.

Budete sa cítiť oveľa sebavedomejšie, keď na dané miesto prídete!

12. Uvoľnite sa!

Sám sebe môžete byť najväčším priateľom, ale aj nepriateľom, keď sa učíte hovoriť cudzím jazykom plynulo. Vieme, že je to ťažké, no nemali by ste sa veľmi obávať toho, ako zniete, keď sa snažíte rozprávať. Uvoľnite sa!

Ak sa zaseknete alebo zamotáte, zastavte, zhlboka sa nadýchnite a začnite odznova. Ak musíte, hovorte kľudne pomalšie. Dajte si čas na premyslenie ďalšej vety.

Urobte všetko preto, aby ste sa cítili čo najviac v pohode pri rozprávaní v cudzom jazyku.

Ako si zlepšiť hovorenú angličtinu / nemčinu

13. Rozprávajte príbehy

Toto je zábavný spôsob ako si otestovať, či ste sa v rozprávaní zlepšili. Vyberte si nejaký príbeh, ktorý veľmi dobre poznáte vo vašom rodnom jazyku a prerozprávajte ho do angličtiny / nemčiny.

Nezabudnite rozmýšľať v cudzom jazyku kým rozprávate príbeh. Sústreďte sa, aby ste rozprávali radšej plynulo ako správne. Každú vetu vyslovte sám pred sebou nahlas.

Aj keď nemáte nikoho, s kým by ste praktikovali svoje rozprávanie, nič nie je stratené a stále sa môžete zlepšovať v rozprávaní aj sami.

V niektorých prípadoch je to dokonca aj jednoduchší spôsob výučby jazyka! :)

V kategóriach: Angličtina, Nemčina, Tipy a triky na jazyky