7 tipov ako vytrvať v predsavzatí učiť sa cudzí jazyk.

02.
jan
2017

linguru.sk

7 tipov ako vytrvať v predsavzatí učiť sa cudzí jazyk.

Dali ste si novoročné predsavzatie, že sa zdokonalíte v cudzom jazyku? Prečítajte si najlepšie tipy, ako predsavzatie dodržať a dosiahnuť vytúžený cieľ!

1.Motivujte sa!
Naučiť sa cudzí jazyk si vyžaduje veľa práce. Aby ste na ceste za svojim cieľom nestratili motiváciu, ktorá vás poháňa vpred, majte vždy na pamäti dôvody, pre ktoré sa cudzí jazyk učíte a všetky výhody, ktoré vám z ovládania jazyka budú plynúť. Ak sa jazyk učíte napríklad preto, lebo chcete cestovať, predstavte si napríklad, ako sa na dovolenke snov bez problémov dohovoríte s miestnymi a vďaka tomu spoznáte milých ľudí. Ak sa jazyk učíte kvôli práci, predstavte si napríklad, o koľko ľahšie budete so znalosťou cudzieho jazyka vykonávať vaše pracovné úlohy.

2. Verte tomu, že to dokážete
Odhodlali ste sa učiť sa cudzí jazyk, no zároveň pochybujete o tom, že sa vám to podarí? Ak budete o sebe pochybovať, svoj cieľ dosiahnete len ťažko. Najlepší spôsob ako sa zbaviť pochybností o svojich schopnostiach je spísať si zoznam vecí, ktoré ste už v živote dosiahli, a ktoré vás stáli veľa úsilia, času a sebazaprenia. Ak ste už zvládli toľko náročných vecí, prečo by učenie jazyka malo byť výnimkou?

3. Stanovte si menšie ciele
„Chcem hovoriť po anglicky!“ – takto znie novoročné predsavzatie mnohých ľudí. Ak sa im však spočiatku darí robiť iba malý progres, cítia sa demotivovaní tým, že do cieľa majú ešte ďaleko. Je preto oveľa lepšie, ak si cestu k splneniu nášho cieľa rozdelíme na viacero menších etáp, pričom splnenie každej z nich nás bude motivovať vytrvať v našom záväzku. Namiesto „chcem hovoriť po anglicky“ je teda lepšie predsavziať si konkrétnejší a menší cieľ. Napríklad: „koncom roka 2015 chcem hovoriť po anglicky na úrovni A2“ alebo „o pol roka chcem v reštaurácii vo Viedni porozumieť menu bez prekladového slovníka a komunikovať s obsluhou v nemčine“.

4. Berte občasné neúspechy s rezervou
Neučili ste sa včera nové slovíčka? Už týždeň ste neprečítali ani jeden článok v cudzom jazyku? Nevadí! To predsa neznamená, že ste zlyhali úplne. Občas sa stane, že nesplníme to, čo sme si zaumienili a premknú nás pochybnosti o našich schopnostiach a reálnej možnosti dosiahnuť cieľ. Malým neúspechom však predsa nič nekončí. Dôležité je pokračovať v tom, čo sme si zaumienili a aj napriek malým zakopnutiam postupovať k stanovenému cieľu. Pripravte sa na to, že cesta k úspechu nebude ako rovná priamka, ale ako poriadne kľukatá cestička. Ak sa však hneď spočiatku pripravíte na to, že vás postretne aj neúspech a rozhodnete sa ho vždy prekonať a vytrvať , zvýšite svoje šance na úspech v dosiahnutí cieľa.

5. Stanovte si plán a vyhraďte si čas
Dosiahnuť cieľ bez akéhokoľvek plánu je takmer nemožné. Buďte dobrými stratégmi a pripravte si konkrétny plán, ktorý vás privedie k úspechu. Kedy, ako často, akým spôsobom a za využití akých pomôcok sa chcete učiť cudzí jazyk? Napríklad: „Každý pondelok a stredu o 17:30 budem chodiť na kurz do jazykovej školy. Každú nedeľu večer si pozriem anglický film s anglickými titulkami. Každý utorok a štvrtok od 7:00 do 09:00 sa budem učiť nové slovíčka a gramatiku. Každú sobotu ráno si prečítam a preložím jeden anglický článok z novín Times. V sobotu pri upratovaní bytu budem počúvať anglické rádio BBC“.

6. Sledujte svoj progres
Jeden z najlepších možných spôsobov ako zostať motivovaný je sledovať svoj progres a tešiť sa z už dosiahnutého úspechu. Ak ste napríklad na začiatku mali problém s používaním minulého času, a teraz ho ovládate bez problémov, poznačte si svoj progres. Takýto zoznam úspechov vás bude motivovať v slabých chvíľach a nedovolí vám vzdať svoje snaženie. Tešte sa z už dosiahnutých úspechov a nezabudnite sa za ne aj dostatočne odmeniť! Naučili ste sa objednať si zmrzlinu po anglicky? Výborne, tak si teraz jednu zmrzlinu za odmenu kúpte. Zvládli ste všetky slovíčka súvisiace s oblečením? Odmeňte sa a urobte si radosť kúpou pekného oblečenia.

7. Hovorte o svojich cieľoch a požiadate o podporu
Zverte sa svojím priateľom a známym, že sa učíte cudzí jazyk. Budú vás motivovať a pomôžu vám vytrvať. Ak sú medzi nimi aj takí, ktorí už tento jazyk ovládajú, určite budú ochotní podeliť sa o tipy a triky, ktoré im pomohli pri vzdelávaní sa v jazyku.

 

Váš jazykový guru LinGuru

V kategóriach: Tipy a triky na jazyky